Živiny
Železo
- Výživa železom sa spomína častokrát so žltnutím a chlorózami listov. Pravdou je, že ak sa deficit Fe rieši v tomto období, tak to má negatívny dopad na úrodu.
- Železo v rastline je významné v mnohých životných procesoch: metabolizmus, syntéza DNA, prenos energie, redoxné reakcie, dýchanie, fotosyntéza a tvorba cukrov.
- Na správne načasovanie foliárnej aplikácie rastliny reagujú lepšou tvorbou úrody aj kvality produkcie.
Najcitlivejšie sú:
- ovocné dreviny,
- vinič,
- zelenina.
Mierne citlivé sú všetky ostatné plodiny.
Vybrané produkty obsahujúce železo
Príjem živín v závislosti od pH pôdy
Silne kyslá pôda Neutrálna pôda Silne alkalická pôda
Citlivosť plodín na deficit jednotlivých mikroelementov
Plodina | Mg | Zn | Mn | Cu | Fe | B | Mo | S |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Pšenica | ||||||||
Jačmeň | ||||||||
Kukurica | ||||||||
Repka olejná | ||||||||
Slnečnica | ||||||||
Cukrová repa | ||||||||
Cibuľa | ||||||||
Zemiaky | ||||||||
Vinič | ||||||||
Sója |
MIERNE CITLIVÉ CITLIVÉ VEĽMI CITLIVÉ