Živiny

Horčík

  • V rastlinnom organizme je horčík kofaktorom viacerých nevyhnutných enzýmov. Avšak jeho najesenciálnejšia funkcia Mg je v centre chlorofylu. Všeobecne platí: nízky príjem horčíka = nízky výkon fotosyntézy = nedostatočná asimilácia dusíka = slabý rast.
  • Spoločnosť Nutricon prináša produkt, ktorý na rozdiel od klasických hnojív obsahuje chelatizovanú formu Mg. Táto forma má výrazne lepšiu využiteľnosť rastlinou.

 

Najcitlivejšie rastliny na deficit Mg sú: 

  • strukoviny, 
  • olejniny, 
  • ovocné dreviny,
  • zelenina.

 

Stredne citlivé sú: 

  • obilniny, 
  • zemiaky, 
  • cukrová repa.
Vybrané produkty obsahujúce magnézium

Príjem živín v závislosti od pH pôdy 

Tabuľka živiny

Silne kyslá pôda Neutrálna pôda Silne alkalická pôda

 

 

Citlivosť plodín na deficit jednotlivých mikroelementov

PlodinaMgZnMnCuFeBMoS
Pšenica        
Jačmeň        
Kukurica        
Repka olejná        
Slnečnica        
Cukrová repa        
Cibuľa        
Zemiaky        
Vinič        
Sója        
MIERNE CITLIVÉ CITLIVÉ VEĽMI CITLIVÉ