Živiny

Bór

  • Správne načasovanie výživy bórom môže zvýšiť úrodu plodín v desiatkach percent.
  • S intenzívnejším pestovaním olejnín a cukrovej repy sa začali prejavovať aj deficity bóru. 
  • Problémy s bórom nie sú však len doménou olejnín ale aj strukovín, obilnín, kukurice ako aj zeleniny a špeciálnych plodín.
  • Bór sa v rastline podieľa na syntéze a transporte cukrov, ktoré slúžia ako energia na syntézu mastných kyselín.
  • Prítomnosť bóru pôsobí pozitívne na pevnosť buniek a odolnosť voči chorobám. Pre vývoj úrody je rozhodujúcou fázou kvitnutie, v rámci ktoröho bór pozitívne ovplyvňuje fertilitu kvetov, tvorbu nektáru a opeľovací proces.

 

Najcitlivejšie na deficit B sú: 

  • cukrová repa, 
  • zelenina, 
  • ovocné dreviny,
  • olejniny. 

 

Mierne citlivé sú: 

  • obilniny, 
  • kukurica, 
  • strukoviny.
Vybrané produkty obsahujúce bór

Príjem živín v závislosti od pH pôdy 

Tabuľka živiny

Silne kyslá pôda Neutrálna pôda Silne alkalická pôda

 

 

Citlivosť plodín na deficit jednotlivých mikroelementov

PlodinaMgZnMnCuFeBMoS
Pšenica        
Jačmeň        
Kukurica        
Repka olejná        
Slnečnica        
Cukrová repa        
Cibuľa        
Zemiaky        
Vinič        
Sója        
MIERNE CITLIVÉ CITLIVÉ VEĽMI CITLIVÉ