Živiny

Vápnik 

Má veľký význam pri optimálnom priebehu viacerých fyziologických funkcií. Jeho význam je nespochybniteľný pri:

  • opeľovacom procese- tvorba peľu,
  • formovaní bunkových stien,
  • regulácii bunkového pH,
  • profylaktickom efekte (účinok na patogény).

 

Najcitlivejšie plodiny na deficit Ca sú: 

  • ovocné dreviny,
  • vinič,
  • zelenina (rajčiak, zemiaky, tekvice...).

 

Stredne citlivé sú: 

  • olejniny,
  • strukoviny,
  • cukrová repa,
  • obilniny.
Vybrané produkty obsahujúce Kalcium

Príjem živín v závislosti od pH pôdy 

Tabuľka živiny

Silne kyslá pôda Neutrálna pôda Silne alkalická pôda

 

 

Citlivosť plodín na deficit jednotlivých mikroelementov

PlodinaMgZnMnCuFeBMoS
Pšenica        
Jačmeň        
Kukurica        
Repka olejná        
Slnečnica        
Cukrová repa        
Cibuľa        
Zemiaky        
Vinič        
Sója        
MIERNE CITLIVÉ CITLIVÉ VEĽMI CITLIVÉ